
Als alle supermarkten in Europa deuren op hun koel- en
vriesinstallaties zouden schroeven, kan 10.000 gigawattuur elektriciteit per
jaar bespaard worden. Dat staat gelijk aan het continu doen branden van 19 miljard gloeilampen van 60 watt.
Een supermarkt verbruikt tien keer zoveel energie als een
kantoorgebouw van dezelfde grootte. Koelen en vriezen van uitgestalde
voedingswaren is goed voor bijna twee derde van het energieverbruik. Geen wonder, aangezien de meeste koelkasten en diepvriezers er geen
deuren hebben. Het Energie Centrum Nederland (ECN) berekende dat er
spectaculaire besparingen kunnen worden gerealiseerd die op een paar jaar tijd
kunnen worden terugverdiend.
http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js
——————————————————————————————————–
Niemand haalt
het in zijn hoofd om thuis de koelkast of diepvries een hele dag te laten open staan, maar
in supermarkten is het de gewoonste zaak van de wereld.
——————————————————————————————————–
Volgens het onderzoek van ECN verbruikt de doorsnee supermarkt 300 tot 500 megawattuur elektriciteit per jaar. Eén Nederlandse megawinkel bleek zelfs goed voor een elektriciteitsverbruik van
1.300 megawattuur per jaar. Gemiddeld 63 procent van het energieverbruik is afkomstig van koel-
en diepvriestoestellen.
Warm en koud
Koelapparatuur veroorzaakt op twee manieren een opmerkelijk hoog
energieverbruik: ten eerste is er veel meer energie nodig om de voedinsgwaren op de
gewenste temperatuur te houden, en ten tweede moet de supermarkt warmer worden gestookt,
om te verhinderen dat de koude lucht die ontsnapt ook de klanten bevriest.
3 miljoen gezinnen
Als een supermarkt deuren op alle koel- en vriestoestellen
zou plaatsen, zo besluit het ECN, kan er 55 procent energie bespaard worden.
In Nederland alleen
gaat het in totaal over 520 gigawattuur elektriciteit, gelijk aan het
energieverbruik van ruim 173.000 gezinnen.
Als alle Europese supermarkten de maatregel zouden nemen, overtreft de besparing het energieverbruik van
meer dan 3 miljoen gezinnen. Die berekening is redelijk accuraat, omdat
supermarkten in veel gevallen bijna exacte kopieën zijn van elkaar.
Deurtje open, deurtje toe
De onderzoekers maakten hun berekeningen op
basis van praktijkmetingen in verschillende supermarkten. De potentiële
energiebesparing van 55 procent houdt rekening met het continu openen en
sluiten van de deuren door de klanten (waarbij telkens koude lucht verloren
gaat). De besparing betreft bovendien alleen het energieverbruik tijdens de
openingsuren – de studie gaat ervan uit dat alle supermarkten ’s nachts
hun koelinstallaties afdekken. De energiebesparing omvat zowel het verminderde
energieverbruik van de koelapparaten zelf, als de besparing in de verwarming.
Op twee jaar terugverdiend
In tegenstelling tot veel andere energiebesparende
maatregelen (zoals het plaatsen van spaarlampen) is het afsluiten van
koelkasten en diepvriezers een maatregel die nauwelijks geld kost. Volgens het
ECN kan de investering op één tot drie jaar worden terugverdiend. Bij het
bouwen van een nieuwe supermarkt is er zelfs sprake van een negatieve
terugverdientijd, omdat er een minder zware elektriciteitsinstallatie moet
worden gebouwd.
Omzet
De vraag is natuurlijk of de omzet van de supermarkt niet
gaat dalen als mensen een extra handeling moeten verrichten alvorens ze een
product kunnen nemen.
© Kris De Decker
——————————————————————————————————–
Lees meer :
Vals licht : spaart een spaarlamp energie?
De fabrieken van het internet : hoeveel elektriciteit verbruikt het wereldwijde web?
Het recht op 35 mobiele telefoons : hoeveel energie verbruikt het mobiele telefoonnetwerk?
Vliegtuig op wielen : hoe milieuvriendelijk is de hogesnelheidstrein?
Mis geen enkel artikel van Lowtech Magazine
!
Blijf op de hoogte via e-mail of feed (wat is een
feed?)
Plaats een reactie